Uncategorized

– Stavanger er på vei opp

Not Demode er en fersk rap-duo fra Stavanger, som består av kompisene Lalid og Visa Magella. De slapp sin første sang for 1,5 år siden, og har siden da jobbet beinhardt for å definere sin egen sound (som de beskriver som lekne melodier og “late night”-vibe). Nå er de klar med debut-EP-en “After Hours”, som er et resultat av fokuset på studiojobbing

“Demode” er et fransk ord som betyr «antikk» eller «out of fashion» – noe som er tanken bak gruppen. Gutta forteller at bakgrunnen for navnvalget er at de mener Stavanger lenge har støtt ut dem som prøver, støtt ut de som gjør noe annerledes, at hiphop ikke er et stort sjanger i byen og musikk man generelt sjelden hører der. Interessen for hiphop og miljøet i Stavanger har begynt å gå oppover med mange andre spennende artister, så dette er noe alle artister fra Stavanger vil jobbe mot å få frem.

Er det så hardt å drive med rap i Stavanger?

– Sånn sett er det hardt å drive med musikk generelt hvor som helst, men ettersom Stavanger er ganske lite og en plass “alle kjenner alle”, så handler det i stor grad mye om å passe inn. Når folk da gjør ting som ikke er helt A4, så kan det gjerne bli sett ned på eller at man blir sett på som om man tror at man er noe. Vi føler begge det er mer frihet for å uttrykke seg i de større byene (Oslo, Bergen f.eks).

Hvordan har Stavanger påvirket dere som artister, og den musikken dere lager?

– Musikken vi hører på, er det som har påvirket oss. Vi tror ikke det har så mye å si hvor vi bor for musikken vi lager. Det er dog alltid kaldt og mørkt over halve året, så det bærer gjerne preg over at vi har en viss form for nattestemning over sangene. Når vi baserer oss såpass mye på engelsk musikk, så er det der vi tar mesteparten av inspirasjon og vibe. Musikken vår blir også en del påvirket av at vi er to stykk, og at vi veldig sjelden lager musikk uten den andre til stede. Det gjør at det kommer frem idèer, melodier og tanker som gjerne ikke ville kommet frem om man er låst inne i kun sitt eget hode.

De fleste rapperne man har hørt om fra Stavanger gjør musikk på norsk. Hvorfor har dere gått for engelsk?

– Rett og slett fordi det føles mest naturlig for oss! Det høres gjerne rart ut når det er snakk om morsmål, og vi har begge kun hørt på engelsk musikk frem til de siste årene – da spillere som Arif og Unge Ferrari blåste liv i et ellers kjedelig norsk musikkmiljø. Før de, følte vi at det meste som kom fra Norge innen r&b og rap hørtes ut som en kopi av USA. Jeg føler de skapte konkurranse i hele Norge og en følelse av at alle unge norske artister på en eller annen måte er påvirket av de to. Når det er sagt, så er det ikke slik at vi har gått for engelsk permanent. Som Not Demode vil vi alltid gå for engelsk og skrive engelsk på sosiale medier slik at alle som vil følge oss – kan følge oss og forstå hva vi legger ut. I senere tid vil vi også gjøre sologreier hver for oss, og da er dørene åpne for både norsk og engelsk.

– De fleste i Stavanger har gjerne gått for det fordi de føler seg mest komfortable med det og det er helt fair. Vi er mest komfortable med engelsk fordi det er musikkspråket vi har vokst opp med og derfor var det aldri et spørsmål om hvilket språk vi skulle gå for, da engelsk bare føles naturlig.

Hvilke andre artister fra byen burde man se opp for?

– Ouff, det er mange. Stavanger er på vei opp. Isah og ProllyNah er noen som er hete for øyeblikket og vel fortjent. I Stavanger Kartell er det veldig mye heat, deriblant VATR som dere ikke har hørt det siste fra. Dronningen av Stavanger, Izabell droppet nettopp et sykt prosjekt. Finni og vår boy Gulltann er også noen som bør sjekkes ut om man ikke har hørt om de.

I dag serverer de to karene oss musikkvideoen til låten “Sidepiece” fra debut-EP-en (se nederst i saken), og på spørsmål om hva låten handler om har de følgende svar:

– Noen ganger kan man gjerne føle seg ensom. Føle at alle har noen utenom “deg”. Singelen handler om den andre siden. Når man ser ned på det å ha noen. Å klare seg selv og sørge for sin egen lykke uten å være avhengig av noen. Sidepiece går inn på tema som at man gjerne vil slippe maset av å forholde seg til andre og kjøre sitt eget løp – noe som er en metafor for vår ideologi.

Videoen er det Knut Eide som står for, og i likhet med EP-en i seg selv er det visuelle og soniske sterkt knyttet sammen. Neonlys, strippeklubb og alkohol gjennomgående for prosjektet, noe som helt klart også kommer frem i singelens visuals.