Uncategorized

– Jeg lager EKTE gangster-rap

Doni Mula, eller Doni MFU som han tidligere kalte seg, er tilbake fra en lengre ufrivillig ferie (3 år og 9 måneder) på statens regning, og er mer sulten enn noensinne. Undergrunns-fenomenet har store planer for 2019, og sparker i gang året ved å tolke Nas-klassikeren “NY State of Mind prt 2”.

Vi tok en prat med rapperen fra Sandefjord, og musikkvideoen til “M.F.U State of Mind” finner du nederst i saken.

Hei, boss. Velkommen hjem! Hva er den største endringen fra du gikk inn til du kom ut?

– Yo. Tusen takk for det, mann! Største endringen for meg personlig er at jeg endelig føler meg fri. Etter mange år inn og ut av institusjoner, på rømmen i utlandet og i fengsel, så føler jeg at jeg endelig er fri og det er deilig. Med tanke på andre forandringer så har jo teknologien tatt helt av. Når det kommer til musikken, så er den største forandringen jeg ser at folk tørr å være seg selv og gir faen i hva andre tenker eller sier om det. Det respekterer jeg!

De siste årene har andelen norske rappere med soning og flukt på CV-en økt betraktelig. Eventuelt at folk er mer åpne om den delen av livet sitt. Hva tenker du om det?

– At folk er åpne om at de har sona og har levd “det type livet” i musikken min syntes jeg bare er dope. Så lenge det er ekte! Jeg har alltid levert varene usensurert og det skal jeg fortsette med, men det betyr fortsatt ikke at jeg trenger å dra fram alt av drugs og piecere jeg kan få tak i fram på musikkvideoen mine liksom. Det betyr ikke at jeg trenger å nevne ting som har skjedd spesifikt i detalj. Jeg syntes alt for mange rappere idag for det til å virke som om hvem som helst kan bare plukke opp en piecer og bli en G, og de snakker bare om de heftige tingene, de kule tingene. Det er ikke nok rappere som nevner de negative sidene ved å leve “det type livet”.

I freestylen din tar du selv opp den tynne linjen mellom å skryte og tyste på seg selv i låter. Tror du vi fremover vil se folk som ryker inn pga musikken?

– Jeg vet ikke ass.. Det er faen ikke godt å si. Politiet her i landet gjør jo akkurat som de vil. Håper ikke det! Det er veldig lett å drite seg ut på sosiale medier, og folk ELSKER jo å skryte av ting og tang.

En annen balanse som kan være vanskelig, er skillet mellom å dokumentere sin virkelighet og glorifisere et kriminelt liv. Hvilke tanker har du om dette?

– Det var bra spørsmål ass, hehe. Det kan sikkert virke som om jeg glorifiserer det jeg rapper om, og til tider så gjør jeg sikkert det også. Men jeg har levd det livet siden jeg var 12-13 år gammel. Det og rap er så å si det eneste jeg kan. Men jeg er mer obs på det nå som jeg spytter på norsk, for det er mer personlig. Så da føler jeg at jeg hvertfall må fortelle hele historien usensurert. Jeg vil ikke glorifisere det. Jeg vil gi deg alle sidene av saken, om det er både negativt eller positivt. Mitt budskap med musikken er at du ikke skal gi opp uansett hvor mye systemet prøver å dra deg ned. MFU, baby!

Hva tenker du generelt om norsk rap anno 2019? 

– Jeg tenker vi er på vei inn i en heftig tid fremover. Tror vi kommer til å se store ting skje fremover i norsk rap. De norske artistene jeg føler ordentlig er Snow Boyz, ass. Vi går way back! Jeg satt inne og så dem gjøre greia si, og jeg digga det. De har grinda hardt! Jeg fakker med Larsiveli også. Jeg har noen grove samarbeid på gang, som kommer til å lage lyd. Så vær klare, folkens!

Hva tilfører du norsk rap?

– Jeg tilfører EKTE gangster-rap. Som sagt alle sidene ved det, det gode, det dårlige. Du får hele pakka hos meg! Pluss du får alltid bars fra meg. Men jeg har også lyst å prøve ut nye ting framover. Jeg åpna ørene for mye ny musikk mens jeg sona den siste dommen. Så jeg har lyst å utfordre meg selv som artist.

Hvilke utfordringer ser du med å komme deg inn i musikkbransjen? 

– Utfordringene kan vel bli at det blir for grovt for mange, men samtidig så må folk skjønne at det her er realiteten til mange her i landet. Det er på tide at noen snakker for gatene her i landet.